Турският Ердоган уволни заместник-управителя на централната банка

Турският Ердоган уволни заместник-управителя на централната банка

Турският Ердоган уволни заместник-управителя на централната банка. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смени заместник-управителя на централната банка на Турция, последното от поредицата сваляния, които разстроиха инвеститорите. Този път обаче ходът е по-малко тревожен от предишните високопоставени уволнения – позицията бе дадена на Семих Тумен, широко уважаван ръководител на икономическия отдел в университета TED в Анкара, който вече е работил в централната банка от 2002 до 2018 г. стрелба отстрани Огужан Озбас, който беше член на комитета по паричната политика. Този ход представлява напускането на четвъртия политик на централната банка през последните два месеца. Обявено в официален декрет за една нощ, разместването имаше малък ефект върху пазарите. Доларът поскъпна с 0,6% спрямо лирата, която се търгуваше на 8,4292 долара във вторник следобед в Истанбул. Това е значителна разлика от пазарната реакция на намесата на Ердоган от централната банка през март, когато той уволни бившия шеф на централната банка Наци Агбал след по-малко от пет месеца работа.

Турският Ердоган уволни заместник-управителя на централната банка. Политиките на Агбал повишиха лихвените проценти – нещо, което Ердоган гласно се противопоставя, въпреки двуцифрената инфлация в Турция. А за инвеститорите, които виждаха Агбал като стабилизираща се пазарна сила, този ход беше силно обезпокоителен. Борещата се турска лира е спаднала с повече от 16% в ранните сутрешни търговия след новината, удряйки 8,4 спрямо долара спрямо близо 7,21 предния ден. Въпреки че временно понесе известни загуби, валутата се връща около това ниво от 8.4, едно от най-ниските си досега спрямо зелените пари. Последното развитие беше поредният удар за страна, изправена пред засилени случаи на корона вирус и нова блокировка, която заплашва да провали отново нейния икономически важен летен туристически сезон.

Агбал беше третият шеф на централната банка, който бе уволнен за две години, изпращайки вълни от общността на инвеститорите. Този път въздействието е незначително, казва Ник Щадмилер, директор на стратегията за развиващите се пазари в Medley Global Advisors в Ню Йорк. “Трудно е да си представим голяма част от пазарната реакция от промяна в заместник-управителя”, каза той пред CNBC във вторник. „Инвеститорите свикнаха със заглавията на уволнени през нощта управители на централни банки и всички вече са решили колко независима е централната банка в Турция.“ Хората на Ердоган са особено обезпокоителни за инвеститорите, тъй като показват, че централната банка и паричната политика на Турция не са независими и са в ръцете на политическите импулси на президента, казват много анализатори. Следете и ви още новини и събития на сайта https://posledni24.com/ за да сте информирани.

Още новини