Серхио Перес печели драматична надпревара в Азербайджан след инцидента с Макс Верстапен и грешката на Луис Хамилтън

Серхио Перес печели драматична надпревара в Азербайджан

Серхио Перес печели драматична надпревара в Азербайджан след инцидента с Макс Верстапен и грешката на Луис Хамилтън. Макс Верстапен загуби победа с късна пробивка в драматичен завършек на Гран При на Азербайджан, който също видя Луис Хамилтън да изхвърли шанса да си върне първенството в шампионата. Серджо Перес от Red Bull спечели състезанието от Себастиан Фетел от Астън Мартин и Пиер Гасли от Алфа Таури в спринт от две обиколки до финала, когато състезанието беше спряно, след като Верстапен катастрофира с пет обиколки. Хамилтън беше втори на решетката при рестартирането и изпревари Перес в Turn One, но заключи гумите си и се втурна в евакуационния път, падайки на 15-о място при флага. Нехарактерната му грешка означава, че Верстапен запазва шампионската преднина с четири точки от пилота на Мерцедес.

Серхио Перес печели драматична надпревара в Азербайджан след инцидента с Макс Верстапен и грешката на Луис Хамилтън. Скъпата грешка на Хамилтън… Верстапен беше доминирал в състезанието, след като мина покрай Хамилтън по време на пит стоповете, само за надеждите му да избухне с лявата си задна гума на ямата направо с пет обиколки. Верстапен катастрофира с висока скорост при инцидент, почти идентичен с този, претърпян от Ланс Строл от Астън Мартин на половин разстояние. Както Verstappen, така и Stroll са невредими, след като са се врязали в стената, когато гумите им са се провалили на близо 200 mph. И двата инцидента ще повдигнат въпроси за целостта на гумите на Pirelli – не за първи път, откакто италианската компания влезе във F1 през 2011 г. Късното пенсиониране на Верстапен извади червения флаг и доведе до хаотичен спринт в две обиколки до финала. Хамилтън беше споменал дългия сезон и борбата си за шампионата с Верстапен в радио съобщение точно преди рестарта. “Трябва да запомните, че това е маратон, а не спринт, така че трябва да бъдете измервани в това колко агресивни сте”, каза Хамилтън. Шефът на отбора Тото Волф отговори: “Напълно съгласен, Луис.” Но когато се качи на решетката, предните спирачки на Хамилтън задимяха и след като скочи на Перес в началото, той заключи тежко и отплава на пътя за бягство, със златна възможност да си върне изхвърлената преднина на шампионата. След състезанието Хамилтън попита: “Наложих ли магията?” Състезателният инженер Питър Бонингтън отговори: “Да, ти го чукна, приятелю.” Бутонът “магия” превключва спирачния баланс за затопляне на предните гуми в обиколката и под безопасната кола. Това означава, че Хамилтън би имал прекомерно отклонение на предните спирачки, което той не очакваше и би причинил блокирането. Изглежда Хамилтън случайно е натиснал бутона, след като го е изключил преди рестартирането.

Верстапен беше контролирал състезанието през цялото време, когато той и Перес преминаха Хамилтън на пит-стоповете. Свеж от убедителната си победа в Монако преди две седмици, холандецът беше разочарован от пропускането на пол позиция, след като Ред Бул изглеждаше най-бързият отбор през целия уикенд. Леклерк преобразува полюса в преднина в първия ъгъл, за да бъде подаден от Хамилтън в края на първата обиколка. Хамилтън можеше да се очаква да се оттегли веднъж, като се има предвид силата на Мерцедес по време на състезания досега през този сезон. Но той не спечели място на Леклерк – и до шеста обиколка Верстапен беше на второ място и натискаше Хамилтън. Мерцедес се възползва от възможността да хвърли Хамилтън първи, опитвайки се да защити преднината си, в 11-та обиколка, а Верстапен се бори следващия път. Хамилтън се забави да напусне бокса, защото Мерцедес трябваше да изчака да го освободи, когато Гасли влезе, но преднината на Верстапен беше толкова голяма, след като той излезе от спирката си, че беше очевидно, че Ред Бул така или иначе щеше да го подмине. По-лошото за Хамилтън, Перес спря обиколка по-късно от Верстапен и темпото му през двете обиколки, които остана на пистата, беше достатъчно, за да го изпревари пред Мерцедес. Хамилтън остана близо до мексиканеца до края на състезанието, но не успя да се приближи достатъчно близо, за да премине.

Съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас имаше кошмарен ден, като не успя да постигне никакъв напредък от своето 10-то място в решетката в първата част на състезанието и след това беше подминат от поредица други пилоти, които се бореха за нови гуми по време на автомобила за безопасност период, за да завърши на 14-то място. Фетел се върна към най-доброто Зад челната тройка Фетел съживи спомени от най-добрите си дни с превъзходно шофиране в Aston Martin. Четирикратният шампион, отпаднал от Ферари в края на миналия сезон след проблемно време в италианския отбор, продължи дълго в първия си мач, поддържайки темпото си силно, за да води надпреварата за пет обиколки, след като лидерите спряха.

Това постави Фетел на седмо място, след като теренът се установи след спирките, а съотборникът му Сторол остана на твърдите си гуми на четвърто място. Когато състезанието се възобнови след страховитата катастрофа на Stroll, причинена от пробив на ляво отзад при скорост от 180 км / ч върху ямата, Фетел премина и Леклерк, и Гасли, за да заемат четвърто място преди инцидента на Верстапен. Това стана второ след драмата, сполетяла Хамилтън и Верстапен в последните обиколки. Леклерк не успя да възпроизведе квалификационното си темпо в състезанието и отстъпи, за да завърши четвърти, преди Ландо Норис на Макларън и Фернандо Алонсо от Алпийн, който грабна шестия от Юки Цунода на Алфа Таури от външната страна на Завъртане пет при последното рестартиране. Шофьор на деня Фетел получава това за страхотно шофиране в Астън Мартин, в което през последните две състезания той наистина преоткри своя моджо след трудни последни три години във Ферари. Какво се случва след това? От драмата в Баку до това, което обикновено е досадата на Пол Рикар, който е домакин на Гран при на Франция след две седмици. Mercedes ще гледа на него като на възможност да възстанови формата, която показа на по-конвенционалните състезателни писти по-рано през сезона. Още следим на сайта https://posledni24.com/ и четем в google ако ни трябва някаква информация.

Още новини