Салвадор изглежда първата държава в света, която приема биткойн като законно платежно средство

Салвадор изглежда първата държава в света

Салвадор изглежда първата държава в света, която приема биткойн като законно платежно средство. МИАМИ – Ел Салвадор се стреми да въведе законодателство, което ще направи първата суверенна държава в света да приеме биткойн като законно платежно средство, заедно с американския долар. Във видео излъчване на Биткойн 2021, многодневна конференция в Маями, обявена за най-голямото биткойн събитие в историята, президентът Наиб Букеле обяви партньорството на Ел Салвадор с компанията за дигитални портфейли Strike за изграждане на модерната финансова инфраструктура на страната с помощта на биткойн технология. „Следващата седмица ще изпратя на конгреса законопроект, който ще превърне биткойните в законно платежно средство“, каза Букеле. Джак Малерс, основател на платформата за плащане Lightning Network Strike, каза, че това ще намалее, тъй като „изстрелът се чува“ по света за биткойни. “ „Това, което трансформира тук, е, че биткойн е както най-големият резервен актив, създаван някога, така и превъзходна парична мрежа. Задържането на биткойн осигурява начин за защита на развиващите се икономики от потенциални шокове на инфлацията на фиатната валута “, продължи Малерс.

Салвадор изглежда първата държава в света, която приема биткойн като законно платежно средство. Говорейки от главната сцена, Mallers каза, че този ход ще помогне да се разгърне мощта и потенциала на биткойните за ежедневни случаи на използване в отворена мрежа, която е от полза за физически лица, предприятия и услуги от публичния сектор. Ел Салвадор е до голяма степен парична икономика, където около 70% от хората нямат банкови сметки или кредитни карти. Паричните преводи или парите, изпратени вкъщи от мигранти, представляват повече от 20% от брутния вътрешен продукт на Салвадор. Текущите услуги могат да начисляват 10% или повече такси за тези международни трансфери, които понякога могат да отнемат дни, за да пристигнат и които понякога изискват физическо вземане. Биткойнът не е подкрепен от актив, нито има пълната вяра и подкрепа на някое правителство.

Стойността му се извежда отчасти от факта, че е оскъден в цифров вид; ще съществуват само 21 милиона биткойни. Въпреки че все още предстоят подробности за това как ще работи разпространението, на CNBC се казва, че Салвадор е събрал екип от биткойн лидери, за да помогне за изграждането на нова финансова екосистема с биткойн като основен слой. Партията Bukele’s New Ideas има контрол над Законодателното събрание на страната, така че приемането на законопроекта е много вероятно. „Това беше неизбежност, но вече тук: първата държава на път, която направи биткойн законно платежно средство“, каза Адам Бек, главен изпълнителен директор на Blockstream. Назад каза, че планира да допринесе с технологии като Liquid и сателитна инфраструктура, за да превърне Ел Салвадор в модел за света. „Имаме удоволствието да помогнем на Салвадор по пътя му към приемане на стандарта за биткойн“, каза той. Това не е първото преминаване в биткойн в Салвадор. През март Strike стартира там приложението си за мобилни плащания и бързо се превърна в приложение номер 1 в страната. Букеле беше много популярен, като популистката му партия “Нови идеи” помита неотдавнашните избори. Новото събрание обаче наскоро беше подложено на обстрел, след като свали главния прокурор и висшите съдии. Този ход накара Американската агенция за международно развитие да изтегли помощ от националната полиция на Салвадор и институт за обществена информация, вместо да пренасочи средства към групи на гражданското общество. Още новини на https://posledni24.com/ гледаме и следим в google редовно.

Още новини