Последните сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм

Последните сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм

Последните сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм в Афганистан, центърът на войната срещу бойците от около 20 години. Изтеглянето може да сигнализира, че предстои пълното изтегляне на чужди сили от Афганистан. Президентът Джо Байдън заяви, че американските сили ще бъдат изчезнали до 11 септември. Но изтеглянето от разтегнатата база, северно от Кабул, идва с напредването на основната джихадистка група, талибаните, в много части на Афганистан. На снимки: Две десетилетия на САЩ в база Bagram Кои са талибаните? Как Западът може да се бори с терора след напускането на Афганистан? Година на насилие по пътя към мира Крайният срок за 11 септември е годишнината от нападенията срещу Америка през 2001 г., при които загинаха близо 3000 души. Нападенията са извършени от Ал Кайда, международна джихадистка група, базирана тогава в Афганистан с подкрепата на талибаните, които контролираха страната от 90-те години. По-късно същата година водена от САЩ коалиция нахлу в Афганистан, за да победи и двете групи.

Последните сили на САЩ и НАТО напуснаха авиобазата Баграм. Сега Америка иска да сложи край на най-дългата си война с нейните огромни човешки животи и огромни разходи и оставя сигурността на афганистанското правителство. Смяташе се, че около 2500-3 500 американски войници все още са в Афганистан доскоро и когато те заминат, ще останат по-малко от 1000 американски войници. Към май в Афганистан имаше около 7000 други коалиционни войски, но се смята, че повечето вече са напуснали, като Германия и Италия обявиха своите мисии в сряда. Междувременно възраждащият се талибан, подтикнат от очакванията за чуждестранното изтегляне, превзе десетки области, на фона на опасенията, че може да избухне нова гражданска война след напускането на чуждестранните сили.

Баграм е камбанатор за това, което предстои. Този символ на американската военна мощ някога е бил крепост на съветските сили. Сега афганистанските сили за сигурност скоро ще се изправят пред предизвикателството да осигурят този разтегнат град в града. Баграм е жизненоважен – по символични и стратегически начини. Талибанските бойци, които напредват в области в цялата страна, имат тази награда в полезрението си. Дори миналия октомври жителите на набъбналия наоколо град ни казаха, че талибаните вече са в тяхната среда. По време на неотдавнашното посещение на базата, когато САЩ се събраха, чухме как афганистанските сили за сигурност възприеха това като смесена благословия. В стените му има богатство от военни активи; но това съкровище е най-добрата мишена за талибаните, да не говорим за корумпирани командири и други, които гледат това богатство. За безбройните афганистанци, чийто живот и препитание отдавна са заложени на тази база – и които сега се чувстват изоставени – новата глава на Баграм е дълбоко тревожна. Какво ще се случи и стане с другите водещи новини следете и вие на сайта ни https://posledni24.com/ и може да видите какво ще се случи със опасно изкушение финал и не ме оставяй финал днес. Следете ни и в google редовно също така.

Още новини