Пламен Николов е кандидат за премиер от Има такъв народ

Пламен Николов е кандидат за премиер от Има такъв народ

Пламен Николов е кандидат за премиер от Има такъв народ. На 30 юли, точно в 17:00 часа, президентът на Република България Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство от партията, спечелила изборите на 11 юни на „Има такъв народ“ ИМА ТАКАВ НАРОД – ITN]. Мандатът бе предаден на кандидата за премиер и депутат от ITN Пламен Николов. По -рано през деня българските медии разпространиха името на друг член на ITN, Петър Илиев. Те се позоваха на източници от някои от партиите, представени в парламента, но няма официална информация от ITN. Според официалната информация, разпространена от председателя на ITN Слави Трифонов и по -късно от коментар на Пламен Николов в телевизионното предаване Панорама, номинацията му (номинация Пламен Николов – ред.) Е повдигната преди две седмици, след разговор между него и партийно ръководство. Информацията за Пламен Николов е оскъдна. Официалната му визитка показва, че Пламен Николов е доктор по философия на правото, политиката и икономиката и има 15 -годишен опит в областта на развитието на бизнеса и управлението на проекти.

Пламен Николов е кандидат за премиер от Има такъв народ. В следващите седем дни Пламен Николов ще трябва да назначи своя Министерски съвет, след което българският парламент ще постави на отделно гласуване кандидатурата му за министър -председател, както и целия Министерски съвет. Веднага след като българският президент предаде изследователския мандат на Пламен Николов, той обяви пред журналисти неговите и неговите основни приоритети – планът за възстановяване и устойчивост, който да бъде изпратен в ЕС; преизчисляване на пенсионното възнаграждение; справяне с коронавируса в България и предстоящата вълна; задълбочена реформа на съдебната система и работа по изготвяне на закон за гласуване с мнозинство на парламентарните избори. По -късно в телевизионното предаване „Панорама“ Пламен Николов каза, че за първи път България ще има премиер като него – човек между образование и бизнес, теоретично обучение и практически опит. Липсата на повече информация за него и фактът, че българското общество не го познава, е предимство и недостатък, допълни Николов. В момента се водят преговори между ITN и други парламентарни групи, без ГЕРБ. Очаква се, че ако народните представители одобрят Пламен Николов и неговия проектокабинет [все още неизвестен – ред.] Новият Министерски съвет ще работи в тясно сътрудничество с целия български парламент, тъй като ITN няма парламентарно мнозинство, отхвърля парламентарна коалиция и ще разчита само на комуникация, убеждаване и дискусия в кулоарите на парламента.

Припомняме, че ако българските депутати не приемат предложението на Пламен Николов за премиер, президентът Румен Радев ще трябва да предаде втори изследователски мандат на втората партия от резултатите от изборите на 11 юли. Това са депутатите от ГЕРБ, но шансът те да съставят правителство е нищожен, тъй като мнозинството в парламента е против политиката на ГЕРБ. Ако парламентът не назначи министър -председател и Министерски съвет, президентът на Република България е длъжен да насрочи третите избори за една година, които най -вероятно ще се проведат в края на годината, когато се проведат нови избори за се очаква нов президентски мандат. Следете и вие на https://posledni24.com/ с редовно важни новини, както и в google отново.

Още новини