Нациите от Г-7 постигат историческа сделка за глобалната данъчна реформа

Нациите от Г-7 постигат историческа сделка за глобалната данъчна реформа

Нациите от Г-7 постигат историческа сделка за глобалната данъчна реформа. ЛОНДОН – Финансовите министри на най-напредналите икономики, известни като Групата на седемте, подкрепиха американско предложение, което призовава корпорациите по целия свят да плащат поне 15% данък върху печалбата. „Днес финансовите министри от Г-7, след години на дискусии, постигнаха историческо споразумение за реформиране на глобалната данъчна система, за да бъде тя годна за световната дигитална ера – и от решаващо значение да се гарантира, че е справедлива, така че правилните компании правилен данък на правилните места “, обяви министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак във видео изявление в събота. Ако бъде финализиран, това би представлявало значително развитие в глобалното данъчно облагане. Членовете на Г-7, които включват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, ще се съберат за среща на върха в Корнуол, Великобритания, следващата седмица. Споразумението между тази група ще даде необходимия импулс за предстоящите преговори, планирани със 135 държави в Париж. Очаква се финансовите министри от групата на 20-те също да се срещнат във Венеция през юли.

Нациите от Г-7 постигат историческа сделка за глобалната данъчна реформа. „Ние се ангажираме да постигнем справедливо решение за разпределение на данъчни права, като пазарните държави получават данъчни права върху поне 20% от печалбата, надвишаваща 10% марж за най-големите и най-печеливши многонационални предприятия“, се казва в изявление на G -7 министри на финансите. „Ще осигурим подходяща координация между прилагането на новите международни данъчни правила и премахването на всички данъци върху цифровите услуги и други съответни подобни мерки за всички компании“, се казва в него. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която е в Лондон за личната среща, приветства този ход като значим и безпрецедентен. „Този ​​глобален минимален данък ще сложи край на надпреварата към дъното в корпоративното данъчно облагане и ще осигури справедливост за средната класа и работещите хора в САЩ и по света“, написа тя в Twitter. Президентът Джо Байдън и неговата администрация първоначално предложиха минимална глобална данъчна ставка от 21% в опит да предотвратят страните, примамващи международния бизнес с ниски или нулеви данъци. След тежки преговори обаче беше постигнат компромис за определяне на летвата от 15%.

Глобалната сделка в тази област би била добра новина за страните с пари, които се опитват да възстановят икономиките си след коронавирусната криза. Но идеята на Байдън не беше приета със същото ниво на вълнение по целия свят. Великобритания, например, не изрази веднага подкрепата си за предложението. Гледайте и вие https://posledni24.com/ още полезни новини и в google отново.

Още новини