Напредък в преговорите между Иран и световните сили

Напредък в преговорите между Иран и световните сили

Напредък в преговорите между Иран и световните сили. Най-добрите дипломати заявиха в неделя, че е постигнат по-нататъшен напредък в преговорите между Иран и световните сили за опит за възстановяване на знаково споразумение от 2015 г., което да ограничи иранското ядрено развитие, изоставено от администрацията на Тръмп Те казаха, че сега правителствата, участващи в преговорите, трябва да вземат политически решения. Това беше първата официална среща, откакто твърдият ръководител на съдебната система на Иран спечели убедителна победа на президентските избори в страната миналата седмица. Някои дипломати изразиха загриженост, че избирането на Иран на Ебрахим Раиси за президент може да усложни евентуално връщане към ядреното споразумение. Енрике Мора, служител на Европейския съюз, който председателстваше заключителната среща от шестия кръг от преговори между Русия, Китай, Германия, Франция, Великобритания и Иран, заяви пред журналисти, че „сме по-близо до сделка, но все още не сме там“.

Напредък в преговорите между Иран и световните сили. „Постигнахме напредък по редица технически въпроси“, добави Мора. „Вече имаме по-голяма яснота по отношение на техническите документи – всички те са доста сложни – и тази яснота ни позволява да имаме и чудесна представа за това какви са политическите проблеми.“ Той не даде подробности. Висшият руски представител Михаил Улянов заяви, че членовете на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) „са направили равносметка за значителния напредък, постигнат на виенските преговори, включително на шестия кръг, и са решили да направят почивка, за да позволят на участниците да се консултират с техните столици в подготовка за това, което трябва да бъде последният кръг от преговорите. ” „Има няколко противоречиви точки, които изискват политически решения. Очевидно дипломатическите усилия за намиране на общ език са почти напълно изчерпани. Така че дойде време за политически решения “, добави Улянов. Държавите, участващи в преговорите, се опитват да разрешат основните нерешени въпроси за това как да върнат САЩ в знаковото споразумение, което тогава беше САЩ. Президентът Доналд Тръмп извади Вашингтон от едностранно през 2018 г. Тръмп също възстанови и увеличи санкциите, за да се опита да принуди Иран да предоговори пакта с повече отстъпки.

Улянов заяви, че след като се отправи назад, за да докладва резултатите от преговорите на съответните им правителства, очаква дипломатите да се върнат за последния кръг от преговори във Виена след около 10 дни и каза, че могат да финализират преговорите до средата на юли. „Вярвам, че имаме всички шансове да стигнем до финалната точка на нашите преговори, може би дори до средата на юли, освен ако не се случи нещо извънредно и негативно“, каза той. В писмено изявление след преговорите в неделя европейските висши дипломати E3 призоваха за бързо вземане на решения в столиците, участващи в преговорите. „Делегациите сега ще пътуват до столици, за да се консултират с ръководството си“, пишат дипломатите, без да посочват имената си, както е обичайно. „Призоваваме всички страни да се върнат във Виена и да бъдат готови да сключат сделка. Времето за решение бързо наближава. ” Още новини следете и вие на https://posledni24.com/ и винаги в google за да сте информирани.

Още новини