Миналата година технологичните компании поеха големи ангажименти за борба с расизма – ето как се справят досега

Миналата година технологичните компании поеха големи ангажименти

Миналата година технологичните компании поеха големи ангажименти за борба с расизма – ето как се справят досега. Миналият юни емисиите в социалните медии се наводниха с корпоративни изявления за това как компаниите ще насърчават расовата справедливост в рамките на и извън работната си сила. Ангажиментите дойдоха, след като полицейското убийство на Джордж Флойд предизвика протести в страната. Една година след тези първоначални изявления изглежда, че много технологични компании са изпълнили няколко от първоначалните си цели, като същевременно обещават да разширят ангажиментите си към разнообразието и усилията за включване и каузите на расовата справедливост. Ето как се подредиха някои от най-големите играчи в технологиите: Airbnb Ангажимент за 2020 г.: Airbnb заяви, че ще дари общо 500 000 долара за NAACP и фондацията Black Lives Matter. Той също така заяви, че ще отговаря на даренията на служителите и за двете групи. Компанията също така заяви, че до края на 2021 г. 20% от борда на директорите и изпълнителния екип заедно ще бъдат съставени от цветнокожи хора. До края на 2025 г. Airbnb каза, че нейната цел е 20% от служителите в САЩ да бъдат по-слабо представени малцинства и 50% от служителите в световен мащаб, които се идентифицират в бинарния пол, да бъдат жени. Airbnb също заяви, че всеки член на изпълнителния му екип ще създаде и сподели подробен план за постигане на тези цели със своите екипи.

Миналата година технологичните компании поеха големи ангажименти за борба с расизма – ето как се справят досега. Напредък през 2021 г.: Airbnb заяви, че е дарила 1 милион долара през последната година на организации, включително ангажимента си за NAACP и фондацията Black Lives Matter Foundation за 500 000 долара. Airbnb също даде средства на азиатско-американските авансиращи справедливост. Компанията заяви, че отговаря на даренията на служители за тези групи и други, въпреки че не разкрива сумата. Airbnb посочва в писмото си за акционери за четвъртото тримесечие на 2020 г., че към 12 декември 12,3% от служителите в САЩ са слабо представени малцинства и 47% от глобалните служители се идентифицират като жени. Той не отговори на искане за актуализация на своя ангажимент за разнообразие между неговия съвет и изпълнителни директори.

Други забележителни актуализации: Airbnb планира да направи празника на платена компания от месец юни, започвайки тази година. Amazon Ангажимент за 2020 г .: Дарете общо 10 милиона щатски долара на няколко организации, избрани от нейната Мрежа на черните служители, които се фокусират върху борбата със системния расизъм или се стремят да разширят образованието и икономическите възможности за чернокожите общности. Напредък през 2021 г.: Amazon заяви, че към юли 2020 г. е дарила 27 милиона долара на организациите, които е определила, което включва първоначалното дарение от 10 милиона долара плюс 8,5 милиона долара за дарения на служители и съвпадение от компанията. Други забележителни актуализации: Amazon заяви, че е удвоил представителството на директорите и вицепрезидентите на Black в своите редици. Статистиката на работната сила на компанията показва, че към края на 2020 г. 3,8% от висшите ръководители в компанията са били чернокожи, в сравнение с 1,9% през 2019 г. и 1,5% през 2018 г.

Ангажимент за 2020 г.: Инвестирайте 100 милиона долара в усилия за създаване на възможности за цветни общности, включително чрез образование, икономическо равенство и реформа в наказателното правосъдие като част от инициативата на Apple за расова справедливост и справедливост. Като част от REJI, Apple заяви, че ще увеличи разходите си с притежавани от Black доставчици и ще добави 10 регионални кодиращи центъра в исторически черни колежи и университети или HBCU. Главният изпълнителен директор Тим Кук също заяви малко след смъртта на Флойд, че Apple ще дари неопределена сума на групи, включително Инициативата за равнопоставено правосъдие и ще съчетае две за едно дарение от всички служители, направени през юни 2020 г. Кук също така каза на служителите, че Apple ще „преразгледа собствените ни възгледи и действия в светлина на болка, която се усеща дълбоко, но твърде често се пренебрегва. ” Напредък през 2021 г .: През януари Apple обяви стартирането на няколко проекта, свързани с ангажимента й за 100 милиона долара чрез REJI. Apple заяви, че 25 милиона долара ще отидат за създаването на Propel Center, глобален иновационен център за HBCU, предназначен да „подкрепи следващото поколение разнообразни лидери“ чрез технологични учебни програми. Очаква се пробив по-късно тази година.

Apple също обяви нова академия за разработчици на Apple в Детройт, за да помогне на черните предприемачи и програмисти да придобият умения, в сътрудничество с Мичиганския държавен университет. Той обяви две инвестиции в рисков капитал и банково дело: инвестиция от 10 милиона долара с ранен етап на VC фирма Harlem Capital за подкрепа на инвестиции в 1000 компании в продължение на 20 години и инвестиция в размер на 25 милиона долара в Clear Vision Impact Fund на Siebert Williams Shank & Co., която инвестира в малък и среден бизнес с фокус върху компании с малцинствено участие. Говорител на Apple заяви, че компанията ще издаде актуализация на ангажимента след няколко месеца. Други забележителни актуализации: Делът на служителите на Black в общата работна сила на Apple остава на 9% от 2016 г. насам, според последния доклад за разнообразието на компанията. Представителството на чернокожите в лидерството беше 4% през 2020 г., същото като през 2019 г. Кутия Ангажимент за 2020 г.: Главният изпълнителен директор на Box Аарон Леви обеща да дари 500 000 долара на групи, борещи се с расова несправедливост. Бокс заяви в изявление по онова време, че е „поел ангажимент да подпомага финансово организации с нестопанска цел, работещи за подобряване на расовото равенство“. Напредък през 2021 г.: Говорител на Box потвърди, че Леви и съпругата му, изпълнителният директор на Paradigm Джоел Емерсън, са дарили повече от 500 000 долара на около 10 организации за правосъдна реформа. От лятото на 2020 г. Box заяви, че е дарил 200 000 долара чрез своя фонд Box.org на Инициативата за равноправно правосъдие, NAACP Фонд за правна защита и образование, Black Visions Collective и Gideon’s Army.

Миналата година технологичните компании поеха големи ангажименти за борба с расизма – ето как се справят досега. Box каза, че нейната ресурсна група за служители на Black Excellence Network е помогнала да се изберат организациите, които биха имали най-голямо въздействие в работата по расова справедливост. Компанията също така заяви, че е събрала 70 000 долара дарения на служители в подкрепа на инициативи за расово правосъдие. Съвсем наскоро Box отдели 100 000 долара за подкрепа на организации на AAPI след разстрелите в спа центъра в Атланта и засилване на антиазиатското насилие. Други забележителни актуализации: Box си партнира с HBCU, за да му помогне да диверсифицира набирането, включително партньорство с Spelman College за стажантската си програма през лятото 2021 г. Cisco Ангажимент за 2020 г.: Cisco заяви, че ще дари 5 милиона долара на групи, включително Инициативата за равнопоставено правосъдие, Фондация „Черни животи“ и собствен фонд за борба с расизма и дискриминацията. Компанията също така очерта 12 действия, представляващи нейния ангажимент към общността на черните, включително: Увеличаване на представителството на служителите, които се идентифицират като чернокожи или афроамериканци с 25% на ниво влизане до мениджър и със 75% на ниво директор до вицепрезидент + до 2023 г. Cisco заяви, че това ще служи като „план“ за разширяване на представителството

„В целия спектър от разнообразие на всяко ниво.“ Увеличаване на разнообразието на борда чрез планиране на приемствеността и ангажименти за развиване на разнообразен набор от таланти. Ангажиране на 50 милиона долара за 5 години за увеличаване на разнообразието на партньорската екосистема. Стартиране на рисков фонд за $ 50 милиона за инвестиране във фондове и стартиращи фирми с различни основатели и ръководни екипи. Напредък през 2021 г .: От ангажимента си от 5 милиона долара Cisco заяви, че е дарил 1 милион долара на Фонда за правна защита и образование на NAACP, 1 милион долара на Инициативата за равноправно правосъдие и 76 000 долара на нестопански организации, определени като част от Фонда за борба с расизма и дискриминацията на Cisco. Останалите около 2 милиона долара все още не са разпределени и Cisco заяви, че работи по идентифицирането на партньори. В допълнение към ангажимента от 5 милиона долара служителите на Cisco също дадоха 800 000 $ на групи във Фонда за борба с расизма и дискриминацията, на които Cisco отговаря. Той също така постигна известен напредък по останалите си цели, включително: Cisco заяви, че се наблюдава 12% ръст на служителите на Black през нивото на старши мениджър, 41% на ниво директор и над 100% увеличение на броя на вицепрезидентите на Black от началото на фискалната 2021 г. през юли. Още новини на https://posledni24.com/ гледайте редовно и в google всеки ден.

Още новини