Как приятелските бактерии могат да помогнат на бебетата да подобрят имунната си система

Как приятелските бактерии могат да помогнат на бебетата

Как приятелските бактерии могат да помогнат на бебетата. Ново изследване установява, че има критичен момент за първоначално развитие на имунната система и намаляване на системното възпаление през първите 100 дни след раждането. Изследователи от института Karolinska в Швеция откриха връзка между кърменето, полезните чревни бактерии и развитието на имунната система. Изследването, публикувано този месец в списание Cell, е първото, което показва как щам от „приятелски“ бактерии, наречен активиран Bifidobacterium infantis EVC001 (B. infantis), влияе върху развитието на имунната система при кърмачета и може да намали риска от алергични и автоимунни условия по-късно в живота. „Това проучване и някои ранни данни от други източници, включително проучвания върху хора и животни, изглежда предполагат, че може да има връзка между наличието на полезни чревни бактерии при кърмачета и защита от развитието на алергични заболявания“, д-р Пунита Понда, помощник-шеф в дивизията по алергия и имунология в Northwell Health в Ню Йорк, каза Healthline. Бебета в Швеция, Калифорния, участващи в проучване Проучването включва 208 кърмени бебета, родени в университетската болница Karolinska в Швеция между 2014 и 2019 г.

Как приятелските бактерии могат да помогнат на бебетата. Изследователите са използвали нови методи за анализ на имунната система от малки кръвни проби, тъй като би било неетично да се правят биопсии на тези бебета. Университетът в Калифорния последва втора група, която включваше бебета, които бяха изключително кърмени, като наполовина им беше дадена добавка B. infantis и след това бяха анализирани за чревни възпаления. Изследователите установяват, че кърмачетата, на които липсва B. infantis, който е способен да метаболизира полезните захари в кърмата, наречени олигозахариди от човешко мляко (HMO), са нарушили развитието на имунните клетъчни мрежи и са увеличили системното възпаление. „Възможно приложение на нашите резултати е превантивен метод за намаляване на риска от алергии, астма и автоимунни заболявания по-късно в живота, като помага на имунната система да установи своите регулаторни механизми“, Петър Бродин, педиатър и изследовател от Каролинския институт за жени и Детско здраве и един от авторите на изследването, се казва в изявление.

От решаващо значение за установяването на здравословен микробиом в началото на живота Предишни изследвания Известни източници вече показват връзка между липсата на приятелски бактерии в червата на бебето и развитието на алергии и автоимунни заболявания по-късно в живота. Но това ново проучване откри, че когато се консумира в началото на живота на бебето чрез кърмене, B. infantis програмира “наивни” имунни клетки далеч от отговорите, свързани с имунни състояния, като същевременно произвежда регулаторни клетки, които подобряват способността на организма да контролира възпалението. „Все повече доказателства ни помагат да разберем колко е важен чревният микробиом в подпомагането на развитието на имунната система – и това е най-важно по време на ранна детска възраст и по-специално първите 100 дни от живота“, каза Елена Иванина, DO, гастроентеролог в болница Lenox Hill в Ню Йорк. Иванина подчерта значението на установяването на здрави чревни микроби много рано в живота. „Микробиомът за възрастни е относително стабилен, но микробиомът на бебето е адаптивен и отразява уникален шанс за въздействие върху здравето през целия живот, включително алергии, астма и други възпалителни заболявания“, каза тя.

90% от бебетата с дефицит на този основен микроб Според изследване на Trusted Source, публикувано през януари, по-голямата част от бебетата, родени в развития свят, нямат този ключов чревен микроб. „Намаляването на B. infantis при бебета, родени в развитите страни, вероятно е следствие от три фактора: по-висока честота на цезарово сечение, използване на търговски формули вместо кърма и повишена употреба на антибиотици“, каза Иванина. Д-р Бетани Хенрик, доктор по имунология и диагностика в Evolve BioSystems, посочи, че за първи път изследването демонстрира уникалната способност на B. infantis да разгражда напълно HMOs и че изобилието от „гени за използване на HMO“ в микробиомът е пряко свързан с намаляване на червата и системно възпаление. „Това проучване е вълнуваща стъпка напред в разбирането ни за ролята на B. infantis EVC001 в положителното програмиране на имунните клетки и как всъщност променя траекторията на развитие на имунната система, за да се предпази от възпаление“, каза тя в изявление. Още новини следете и вие на сайта ни https://posledni24.com/ и редовно в google всеки ден.

Още новини