Какво може да увеличи риска от депресия

Какво може да увеличи риска от депресия

Какво може да увеличи риска от депресия. За някои хора сутрините са време на продуктивност и бдителност. Други обаче предпочитат да спят по-късно и да свършат най-добре работата си следобед и вечер. За съжаление на по-късните сред нас, работното място е по-скоро насочено към ден от 9 до 5, което принуждава нощните сови да се събуждат много по-рано, отколкото биха искали. Сега има ResearchTrusted Source от Университета в Ексетър в Обединеното кралство, който може да обясни защо несъответствието между часовника на тялото и времето за събуждане може да е лошо за работниците. Изследването показва, че когато моделите на сън на хората не са синхронизирани с телесния им часовник, те могат да бъдат изложени на повишен риск от депресия и тревожност. Те могат също да съобщават за понижено чувство на благополучие. Освен това изглежда има генетична връзка между времето за събуждане и риска от депресия.

Какво може да увеличи риска от депресия. Възможна генетична връзка между времето за събуждане и депресията Изследователите основават работата си на предишни изследвания, които вече са набелязали 351 гена, свързани или с ранен растеж, или с нощна сова. След това те използваха тип статистически анализ, наречен Менделиево рандомизиране, за да проверят дали тези гени са причинно свързани със седем резултата от психичното здраве и благосъстоянието, като голяма депресия. При анализа бяха използвани данни от над 450 000 възрастни от биомедицинската база данни на Великобритания Biobank. Данните включват генетична информация, както и оценка на всеки човек за това дали се чувства сутрин или вечер. Екипът създаде и нов показател, наречен „социален джетлаг“. Това се използва за измерване на количеството вариации в моделите на сън, които хората са имали в дните, в които са работили, в почивните дни. Повече от 85 000 участници от Великобритания Biobank, които са носили монитори за активност по време на сън, са успели да направят това измерване. След анализ на данните екипът установи, че хората, които са по-несъвместими с естествения си телесен ритъм, са по-склонни да съобщават за по-ниско благосъстояние и повече чувства на депресия и тревожност. В допълнение, те откриха доказателства, че ако гените на човек са ги програмирали да бъдат ранобудни, това може да им помогне да ги предпазят от депресия, вероятно защото те биха били в по-голямо съответствие с очакванията на обществото, както и с естествения им циркаден ритъм.

Какво можем да отнемем от това проучване Мишел Дрепър, PsyD, от Центъра за нарушения на съня в клиниката в Кливланд, която не е участвала в проучването, обясни, че телесният часовник, известен още като циркадния, е вътрешен часовник, който всички ние имаме, който следи времето. Часовникът на тялото задвижва ежедневния ритъм на тялото ни, като контролира такива неща като телесна температура, глад и модели на сън и събуждане. Освен това хората имат това, което е известно като „хронотип“, каза тя. „„ Ранните птици “или хронотипите от сутрешен тип имат вътрешен часовник, който води до по-ранни събуждания, докато„ нощните сови “или хронотипите от вечерен тип обикновено имат трудности да си лягат рано и предпочитат да спят по-късно сутринта,„ Каза Дреруп. Тя каза, че хронотипите често се променят с възрастта, но генетиката до голяма степен ги определя и поведението ги подсилва. Авторите на изследването казват, че констатациите са „най-надеждното доказателство досега“, че като сутрешен човек предпазва от депресия и подобрява благосъстоянието. Drerup обаче смята, че са необходими повече изследвания, преди да можем да кажем, че има връзка между причината и ефекта между времето на сън и риска от депресия. „Ако нощните сови са в състояние да преминат към събуждане малко по-рано, това означава, че те ще изпитват повече дневна светлина по време на будните часове, което обикновено има ползи“, обясни тя. Дреруп каза, че чувства, че най-важното нещо, върху което човек може да се съсредоточи, е достатъчно сън, за да отговори на собствените си индивидуални нужди. Още новини четете и вие на https://posledni24.com/ и редовно в google за да сте информирани.

Още новини